Тенджерата под налягане е голямо удобство, спестяващо много време при готвенето. Много хора я смятат за бомба, наричат я ядрена или атомна тенджера и се страхуват да я използват. Мисля, че страховете им са неоснователни и пресилени. Тенджерата има поне два вентила. Един основен- регулиращ налягането и един предпазен, който се отваря в случай, че основния се е запушил. За да нямате проблеми при миенето на тенджерата трябва да обръщате внимание на вентилите, да ги измивате със силна струя вода и да следите да не остава остатъци от храта в тях. В инструкцията на всяка тенджера винаги е обяснено как се разглабя вентила за по-добро почистване.
Ето още няколко съвета за безопасно използване:
Ето още няколко съвета за безопасно използване:
- Не наливайте течност повече от две трети от височината на тенджерата, защото има опасност заедно с парата да попаднат и частици от продуктите във вентила.
- Когато готвите продукти, които набъбват при вране или образуват силна пяна, течността трябва да бъде най много до една трета от височината на тенджерата. Такива продукти са например: фасул, леща, грах, тестени изделия, ориз, спанак и др.
- Тенджерата не бива да се слага на огъня празна, тъй като това ще доведе до повреждане на уплътнението на капака.
- Щом вентилът изпусне пара, ВЕДНАГА НАМАЛЕТЕ ОГЪНЯ. Достатъчно е да излиза съвсем леко пара или от време на време. Това показва, че вътре се подържа нужното налягане. Силното въртене на вентила само хаби излишна енергия, а може да бъде и опасно.
- Спазвайте точно упътванията за правилно херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията приложена към тенджерата.
- Като свалите тенджерата от огъня, изчакайте да излезе парата и да спадне налягането и тогава отваряйте тенджерата.
ПРИБЛИЗИТЕЛНО ВРЕМЕ ЗА ВАРЕНЕ В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ
- зелен фасул .......................... 20-25 мин.
- патладжан ............................ 10-15 мин.
- карфиол ................................ 10-15 мин.
- картофи ................................. 8-10 мин.
- моркови ..................................... 7-8 мин.
- зелен грах ............................. 15-20 мин.
- стар фасул ............................ 20-25 мин.
- леща ........................................ 15-20 мин.
- говеждо месо ........................ 45-50 мин.
- телешко месо ......................... 35-40 мин.
- овнешко месо ......................... 25-30 мин.
- пиле ........................................ 20-25 мин.
- кокошка .................................. 35-40 мин.
- свинско месо .......................... 35-40 мин.
РЕЦЕПТИ ЗА ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ
Благодаря, че гласувахте за нас в BGtop.
Няма коментари:
Публикуване на коментар