Кулинарна търсачка

събота, 11 декември 2010 г.

Тенджера под налягяне - съвети и рецепти

Тенджерата под налягане е голямо удобство, спестяващо много време при готвенето. Много хора я смятат за бомба, наричат я ядрена или атомна тенджера и се страхуват да я използват. Мисля, че страховете им са неоснователни и пресилени. Тенджерата има поне два вентила. Един основен- регулиращ налягането и един предпазен, който се отваря в случай, че основния се е запушил. За да нямате проблеми при миенето на тенджерата трябва да обръщате внимание на вентилите, да ги измивате със силна струя вода и да следите да не остава остатъци от храта в тях. В инструкцията на всяка тенджера винаги е обяснено как се разглабя вентила за по-добро почистване.

Ето още няколко съвета за безопасно използване:
  1. Не наливайте течност повече от две трети от височината на тенджерата, защото има опасност заедно с парата да попаднат и частици от продуктите във вентила.
  2. Когато готвите продукти, които набъбват при вране или образуват силна пяна, течността трябва да бъде най много до една трета от височината на тенджерата. Такива продукти са например: фасул, леща, грах, тестени изделия, ориз, спанак и др.
  3. Тенджерата не бива да се слага на огъня празна, тъй като това ще доведе до повреждане на уплътнението на капака.
  4. Щом вентилът изпусне пара, ВЕДНАГА НАМАЛЕТЕ ОГЪНЯ. Достатъчно е да излиза съвсем леко пара или от време на време. Това показва, че вътре се подържа нужното налягане. Силното въртене на вентила само хаби излишна енергия, а може да бъде и опасно.
  5. Спазвайте точно упътванията за правилно херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията приложена към тенджерата.
  6. Като свалите тенджерата от огъня, изчакайте да излезе парата и да спадне налягането и тогава отваряйте тенджерата.

ПРИБЛИЗИТЕЛНО ВРЕМЕ ЗА ВАРЕНЕ В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ

  • зелен фасул .......................... 20-25 мин.
  • патладжан ............................ 10-15 мин.
  • карфиол ................................ 10-15 мин.
  • картофи ................................. 8-10 мин.
  • моркови ..................................... 7-8 мин.
  • зелен грах ............................. 15-20 мин.
  • стар фасул ............................ 20-25 мин.
  • леща ........................................ 15-20 мин.
  • говеждо месо ........................ 45-50 мин.
  • телешко месо ......................... 35-40 мин.
  • овнешко месо ......................... 25-30 мин.
  • пиле ........................................ 20-25 мин.
  • кокошка .................................. 35-40 мин.
  • свинско месо .......................... 35-40 мин.

РЕЦЕПТИ ЗА ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ

Благодаря, че гласувахте за нас в BGtop.

Няма коментари:

Най-новото от kulinarni-recepti.com

Рецепти от www.kitchenbg.com


Подкрепете ни в